Wat is diabetes

Bij diabetes (officiële naam diabetes mellites) onderscheidt men 2 varianten:

Type 1 diabetes

wordt ook wel aangeboren of jeugddiabetes genoemd. Mensen met type 1 diabetes zijn insuline afhankelijk omdat er door de alvleesklier geen insuline (meer) wordt aangemaakt. Type 1 diabetes is een zogenaamde auto immuunziekte.

De symptomen zijn onder andere: vermoeidheid, sterke vermagering en extreem veel drinken. Deze symptomen zijn vaak zeer duidelijk! Type 1 is alleen te behandelen met insuline-injecties. De diagnose voor type 1 diabetes wordt altijd gesteld door een (huis)arts die dan een behandelprogramma opstelt. De begeleiding van het behandelprogramma vindt veelal plaats door een diabetesverpleegkundige.

Type 2 diabetes

, voorheen ook wel ouderdomssuiker genoemd, komt op steeds jongere leeftijd voor. Bij mensen met type 2 diabetes is de gevoeligheid voor insuline (sterk) verminderd. De alvleesklier maakt echter meestal nog wel (maar te weinig) insuline aan. Naast de erfelijke aanleg zijn de bijkomende oorzaken voor het ontstaan voor type 2 diabetes: te veel en te vet eten, overgewicht en te weinig bewegen.

De symptomen zijn vaak minder duidelijk! De symptomen zijn: chronische vermoeidheid, veel plassen, jeuk, veel drinken en sneller geïrriteerd zijn. Type 2 diabetes wordt vaak pas ontdekt als er nevenverschijnselen gaan optreden zoals slechter zien, of hart- en vaat problemen. Ook komt het vaak bij een (routine) controle aan het licht De behandeling bestaat uit een voedingsadvies, beweegadvies, tabletten en/of insuline. Behandeling van diabetes is veelal goed mogelijk. De inzet van de patiënt is hierbij echter noodzakelijk. Het leefpatroon qua eten en beweging zal meestal moeten worden aangepast. Ook zal, indien nodig, de medicatie zorgvuldig moeten worden gebruikt!

De (huis)arts of diabetesverpleegkundige kan uiteraard tot in detail uitleg geven omtrent de varianten van diabetes. Omtrent de behandelmethoden kunnen zij de diabetespatiënt met raad en daad bijstaan. Op de site van de Diabetes Vereniging Nederland kunt u waardevolle en nuttige informatie vinden omtrent diabetes!
Op onze Diabetes Test pagina vindt u meer informatie over het apparatuur waarmee u zelf een diabetes test kunt uitvoeren.


Terug

Onze producten

Onze producten

informatie & bestellen Onze producten